Potenga – suplement z L-argininą

[Głosów:1    Średnia:5/5]

L – arginina to kwas 2- amino 5-guanidynowalerianowy. Należy do grupy aminokwasów. Produkuje ją nasz organizm. Jest cegiełką budującą białka. W miarę jak przybywa nam lat, ciało wytwarza coraz mniej argininy.

Poza organizmem występuje ona  w w czerwonym mięsie, nasionach sezamu, słonecznika, pestkach dyni i orzechach. Z uwagi na ich wysokokaloryczność, nie mogą być spożywane przez osoby na dietach niskocholesterolowych lub odchudzających.  Z tego powodu najpowszechniejszym źródłem uzupełniania niedoboru l-argininy stają się suplementy diety.

Sprawdź, dlaczego miliony ludzi na całym świecie sięgają po preparaty z l-argininą.

Przede wszystkim, to dzięki l-argininie nasz organizm produkuje  tlenek azotu (NO). Jest on zwany „cząstką życia”. Rozkurcza mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, bierze udział w krzepnięciu krwi i metabolizmie żelaza oraz pomaga  komórkom-makrofagom w walce z bakteriami. Dzięki poszerzeniu naczyń krwionośnych, serce ma mniejsze zapotrzebowanie na tlen. Zdaniem prof. Tadeusza Malińskiego bez zaopatrzenia w tlenek azotu może ono uderzyć zaledwie kilkanaście razy. Gdy w organizmie brakuje l – argininy, zamiast tlenku azotu, powstają związki z grupy wolnych rodników, które uszkadzają naczynia krwionośne i sprzyjają osadzaniu tam cholesterolu.

Stosowanie l – argininy zmniejsza ryzyko powstawania skrzepów w naczyniach krwionośnych, które są przyczyną zawałów serca i udarów mózgu. Zmniejsza ona bowiem lepkość krwi.

L-arginina jest szczególnie skuteczna w leczeniu miażdżycy naczyń nóg. Potwierdzają to badania przeprowadzone niedawno w  Poznaniu. Wykazały one, że u osób cierpiących na tą dolegliwość, codzienne przyjmowanie l-argininy może wydłużyć dystans bezbolesnego spaceru z 200 do 1500 metrów.

L-arginina odtruwa nasz układ pokarmowy z amoniaku i innych toksyn, chroniąc wątrobę  i nerki. Jest też stosowana w leczeniu nowotworów, gdyż opóźnia wzrost guzów i wzmacnia układ odpornościowy.

Badania amerykańskich uczonych prowadzone na szczurach ujawniły odchudzające właściwości l-argininy. Zwierzęta, po 12 tygodniach suplementacji l-argininą straciły ponad 60% tkanki tłuszczowej, która została zużyta na zwiększenie ich masy mięśniowej. Odkrycie to może mieć znaczenie dla każdego, kto chce zamienić swoje fałdy tłuszczu na wyrzeźbione mięśnie.

W opinii Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie l-arginina wpływa na zwiększenie wydolności psychofizycznej. Z tego powodu coraz częściej sięgają po nią sportowcy, menedżerowie i studenci przygotowujący się do egzaminów. Odtruwa ona mózg i pobudza go do wzmożonej pracy. Daje ponadto poczucie siły, poprawiając dopływ krwi do mięśni. Odkryto, że najskuteczniej działa w przypadku potrzeby krótkotrwałego wysiłku o dużej intensywności. Właściwości te sprawiają, że l-arginina podnosi także sprawność seksualną. Dzięki poszerzaniu naczyń krwionośnych, działa podobnie, jak Viagra.

Pacjenci wybierają suplementy diety z argininą także ze względu na jej dobroczynny wpływ na układ oddechowy, bowiem pomaga wydalać toksyny, dostające się tam z wdychanym powietrzem.

L-arginina dba także o zdrowy i młody wygląd naszej skóry. Przyspiesza gojenie się ran oraz spowalnia marszczenie się skóry typowe dla starzenia się.

Podsumowując, L-arginina ma wiele właściwości dobroczynnych dla naszego organizmu. Jest przy tym dla nas całkowicie bezpieczna, gdyż występuje naturalnie w organizmie i pożywieniu. 

Nazywam się Tomasz Raczyk. Od lat moim zamiłowaniem jest medycyna alternatywna i filmowanie ptaków w przyrodzie. Ukończyłem studia medyczne z wynikiem bardzo dobrym. Obecnie piszę praca doktorską. W wolnych chwilach montuje filmy o przyrodzie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*