Najlepsze diety

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Jak zawsze przed zbliżającym się sezonem doświadczamy paniki związanej z nagłą potrzebą zrzucenia zbędnych kilogramów. Przeszukujemy wówczas kolorowe czasopisma oraz internet w poszukiwaniu najdogodniejszych i najbardziej skutecznych diet. A przecież samych rodzajów diet jest niebezpiecznie wiele. Pomijając diety zdrowotne, dla kobiet w ciąży, diety dostosowane do grupy krwi itp. Przed samym „otwarciem sezonu” najbardziej interesują nas, te najbardziej drakońskie, ale za to z szybkim efektem w postaci szczupłej sylwetki.


Diety z limitem

Ograniczają spożycie kalorii, nie tyjemy bo dostarczamy organizmowi mniej kalorii niż do tej pory. Są również przeciwnicy tego rodzaju diet.

Dieta 1000 kcal – zanim do niej przystąpimy, tydzień wcześniej starannie zapisujmy co zjadamy, każdy posiłek i przekąskę. Dieta ta ma na celu eliminację z naszego menu „bomb kalorycznych” i pustych kalorii. Do tzw. bomb zaliczamy duże ilości tłuszczu, słodycze, tłuste mięsa, wędliny, piwo, alkohol. W diecie 1000kcal ograniczamy jedzenie również wizualnie, poleca się jedzenia małych porcji na małych talerzykach. Przed posiłkiem zalecane jest wypicie szklanki wody. Sam proces jedzenia winien być powolny, a jedzenie starannie przeżuwane. Przykładowe rozłożenie kalorii w diecie 1000kcal wygląda następująco:

I śniadanie- 250 kcal

II śniadanie – 100 kcal

Obiad – 350 kcal

Podwieczorek- 100 kcal

Kolacja 200 kcal

Diety tygodniowe

W zależności od rodzaju, jest to „ileś kilogramów w tydzień” , tego rodzaju diety bardzo wyniszczają organizm dodatkowo często fundując nam dodatkowo „efekt jojo” po zakończeniu kuracji. Wśród tego rodzaju diet jest nieskończona wprost ilość zarówno nazw tychże diet, jak i różnorodność samego menu. „Dieta 3 kg w 5 dni”, „dieta sałatkowa 1 kg w ciągu tygodnia”, czy „dieta strukturalna 2-4 kg w ciągu tygodnia”.

Diety produktowe

Są przeważnie niskokaloryczne i jeśli dodatkowo ograniczy się spożycie produktów do 1200 kcal można rzeczywiście schudnąć nawet do pięciu kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Minusem tego rodzaju diet jest niezwykła monotonność posiłków. Diety produktowe to także wszelkiego rodzaju diety rozłączne (mięso bez ziemniaków, chleb bez masła) oraz te bazujące na konkretnym składniku np. dieta kapuściana, której główny składnik stanowi kapusta właśnie przyrządzana na różne sposoby.

Diety sezonowe

Zawierające w swoich składnikach produkty odpowiednie do pory roku. Np. nowalijki na wiosnę. Ich nazwy często zresztą świadczą o ich sezonowości, „dieta nowalijkowa”, „dieta wiosenna” itp.

Diety sławnych

Często zachęca nas do nich samo nazwisko osoby promującej dietę, zwłaszcza, gdy jest to młoda, piękna modelka lub aktorka , o fenomenalnej figurze („dieta Cindy Crawford”) lub propagujący dietę twórca, zazwyczaj lekarz („dieta Kwaśniewskiego”)

Diety z różnych zakątków świata

Występuje tu szeroki horyzont geograficzny. Diety hollywoodzka, kopenhaska, śródziemnomorska, i popularna ostatnio – dieta plaż południowych. Ich składniki nie należą do tanich, ale często są przez występujące w nich warzywa i owoce najzdrowszymi z „szybkich” diet.

Pamiętajmy jednak, że żadna dieta- cud nie obejdzie się bez szkody dla naszego organizmu. I prędzej czy później szybkie odchudzanie obróci się przeciwko stosującemu (stosującej?) dietę. W najlepszym przypadku będzie to wspomniany już efekt jojo.

Zatem nasze odchudzanie zacznijmy racjonalnie i przede wszystkim dużo wcześniej

Dieta plaż południowych

Ostatnio niezwykle popularna dieta robiąca oszałamiającą karierę a USA, polecana osobom z duża nadwagą, lub chorobami serca.

Na początku dość restrykcyjna. Jej ojcem jest dr Arthur Agatston.

Wytrwali w diecie mogą stracić nawet sześć kilogramów w dwa tygodnie! I co najlepsze nie grozi nam wcale efekt jo – jo.

Odrzucamy więc złe dla nas nasycone tłuszcze (nabiał, tłuste mięso) i węglowodany o indeksie glikemiczny większym niż 50 -60 w ich miejsce należy „wstawić” niektóre owoce i warzywa oraz „dobre” tłuszcze – (avocado, oliwa z oliwek).

Tak więc jest to dieta polegająca na ograniczeniu węglowodanów i tłuszczów, na rzecz białka.

Dzieli się na trzy etapy:

Etap I

trzy duże posiłki i dwie małe przekąski, w tym czasie zabronione są : marchew, buraki, alkohol, mleko, kefir, jogurt, ziemniaki, makaron, ryż, pieczywo i napoje z kofeiną. Można natomiast jeść ryby i jaja, chude mięso oraz niektóre warzywa (sałata, brokuły, cukinia, szpinak, pomidory, ogórek, seler)

Etap II

Zaczynają się pojawiać owoce (arbuz,a banan), a z warzyw -marchew, produkty zbożowe, ziemniaki (ale nie za często!), także okazjonalnie wino i słodycze.

Etap III

nie trzeba sobie już niczego odmawiać, natomiast jeśli coś trzeba, to nieustannie kontrolować wagę i nie przesadzać z produktami o IG pow. 60

Organizm reaguje na dietę na samym początku jej stosowania, zmęczeniem (spadek glukozy we krwi), a w drugim etapie, o ile za szybko wprowadzi się nowe produkty, można nagle przytyć, wówczas to wracamy karnie do pierwszego etapu.


Dieta śródziemnomorska

Jest nie tyle dietą, co sposobem na dobre odżywianie. Ogranicza ona spożycie mięsa i białek zwierzęcych, zamiast tego oferuje owoce, warzywa i ziarna zbóż.

To dieta niezwykle popularna w krajach południowej Europy, a jej składniki to nic innego jak po prostu przyzwyczajenia żywnościowe mieszkańców tamtych regionów, dlatego dieta ta zawiera w sobie: pełnoziarniste pieczywo, warzywa i owoce, a także makarony i owoce morza.

Może się wydawać dziwne iż dieta zawiera w sobie dużą ilość węglowodanów, a wiemy z doświadczenia, że makarony tuczą. Jednak w zestawieniu z z warzywami, a nawet drobiem lub rybą nie nie powodują nadwagi. Oczywiście dieta narzuca pewne wymogi. To nie więcej niż 40 g tłuszczu dziennie i nie więcej niż 1200 kcal. Tak więc wolno nam jeść: ryby, owoce i warzywa, ryż, makaron, ciemne pieczywo, a nawet owoce suszone (jednak w granicach rozsądku, gdyż są one bardzo kaloryczne).

Unikamy zaś: czerwonego, białego i tłustego mięsa, wędlin, białego pieczywa i słodyczy,a także : smażenia w wysokich temperaturach i w dodatku na używanej wcześniej oliwie. Spożycie wędlin i chudego mleka ograniczyć do minimum.

Przykładowe jednodniowe menu.

I śniadanie

kromka chleba razowego z margaryną i pasta rybną, surówka z pory i jabłka

II śniadanie

mały banan, szklanka mleka( odtłuszczonego)

obiad

leczo z piersi indyczej, papryki zielonej i czerwonej, kabaczka, cebuli i pomidora, brazowy ryz, szklanka soku owocowego

podwieczorek

gruszka

kolacja

pół grahamki z margaryna i pasztetem drobiowym, niewielka ilość fasolki szparagowej

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*