Maca – zioło wzmacniające erekcję

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Jest dwuletnią byliną, która osiąga do kilkunastu centymetrów. Jej korzeń przypomina kształtem buraka o średnicy 2-8 cm i jest on wykorzystywany do celów spożywczych i leczniczych. Maca (Lepidium meyenii) posiada słodki korzeń, najczęściej w kolorze ziemniaka, jednakże możemy znaleźć 8 różnych zabarwień (biały, żółty, biało-żółty, biało-różowy, biało-purpurowy, szary, czerwony, rzadziej fioletowy bądź czarny). Bylina rosła kiedyś w całych Andach, teraz niestety możemy spotkać ją jedynie w niektórych rejonach Peru, na wysokości ponad 3500 m n.p.m. Rośnie w niskich temperaturach i przy silnych wiatrach, w strefie zwanej „suni” i „puna”. Świeże rośliny posiadają aż 80% wody, podczas gdy zasuszone korzenie lekko ponad 10%. Cała reszta to białka, węglowodany, błonnik, tłuszcze i popiół. Do tego posiada sporą ilość aminokwasów, żelaza i wapnia. Można w nim również znaleźć sporo kwasu linolenowego, palmitynowego i oleinowego. Jest też bogatym źródłem steroli i witamin (A, B1, B2, C i E), soli mineralnych (Ca, Fe, Zn, Mn, Cu, K, Na) oraz izotiocyjanidów.

Jak działa?

Do celów spożywczych i leczniczych używa się świeżych lub wysuszonych i sproszkowanych korzeni maki oraz maceraty wytworzonej z korzeni. Lepidium meyenia ma niezwykle wszechstronne zastosowanie. W medycynie ludowej wykorzystywana jest głównie dzięki bogactwu białek, aminokwasów, minerałów i steroli i uważany jest jako środek energetyzujący, gdyż:

  • pomaga w leczeniu gruźlicy i raka żołądka,
  • poprawia pamięć i zdolność uczenia się,
  • wspomaga wytrzymałość i budowę masy mięśniowej
  • pomaga w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia, nieregularnego miesiączkowania i zaburzeń hormonalnych (przy menopauzie i andropauzie),
  • leczy bezsenność i osteoporozę,
  • działa przeciwartretycznie,
  • leczy depresję i goi rany,
  • obniża stężenie złego cholesterolu (LDL), nie obniżając przy tym poziomu dobrego (HDL).

 Kto powinien stosować suplementy z korzeniem Maca?

Korzeń powinny przyjmować przede wszystkim osoby prowadzące aktywny tryb życia, który absorbuje zarówno umysłową jak i fizyczną aktywność. Zadziała on jako środek immunostymulujący, pomagając przy rekonwalescencji, osłabieniach, niedożywieniu, potencji i płodności, poprawie pamięci. Dzięki swym właściwościom energetyzującym będzie wspomagał budowę masy mięśniowej, niwelując przy tym skutki zespołu przewlekłego zmęczenia. Dodatkowo osoby starsze powinny stosować macę, gdyż łagodzi ona objawy starzenia się przy menopauzie i andropauzie. Osoby chcące zrzucić nadwyżkę kilogramów również będą zadowolone, bowiem korzeń aktywizuje spalanie tkanki tłuszczowej.

Jakie jest dawkowanie?

Spotykane formy surowca Lepidium meyenii spożywa się w postaci świeżej, pieczone, a także przetworzone na dżem, natomiast w wyniku fermentacji otrzymujemy słodki napój zwany maca chicha. Do celów farmaceutycznych maka jest kapsułkowana lub tabletkowana.

 Czy wywołuje skutki uboczne?

Według przeprowadzonych do tej pory badań nie zaobserwowano żadnych związków, które wywoływałyby skutki uboczne, jaki i nie zanotowano ryzyka przedawkowania.

Ciekawostka

Wedle znalezionych w Głównym Archiwum Sewilli dokumentów, maca w czasach prekolumbijskich była składana jako danina władcom. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż uważano ją za dar cenniejszy od złota, dlatego też nazywano ją złotem Inków.

Nazywam się Tomasz Raczyk. Od lat moim zamiłowaniem jest medycyna alternatywna i filmowanie ptaków w przyrodzie. Ukończyłem studia medyczne z wynikiem bardzo dobrym. Obecnie piszę praca doktorską. W wolnych chwilach montuje filmy o przyrodzie.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*