Wszystko, czego potrzebujesz, aby wiedzieć o Czarnej Macie (Root/Proszek/Tabletkach) – NaturalCave

[Total: 0    Average: 0/5]

Przez tysiące lat starożytne imperium Inków stworzyło silny i odporny system rolniczy, który rozwijał się nawet w trudnym klimacie wyżynnych Andów. Jedną z zasad ich rozwoju rolniczego była dywersyfikacja różnych gatunków, które były dobrze przystosowane do lokalnych warunków klimatycznych. Wyżywienia i Rolnictwa ONZ uważa region Andów za jeden z ośrodków na świecie w zakresie różnorodności żywności.

Bulwy stanowiły istotną część ich diety, z ponad 3.000 rodzajów bulw uprawianych na całym ich terytorium. Jednym z najczęściej uprawianych i jedzonych bulw był korzeń macy, który nie został odkryty przez zachodnich mieszkańców dopiero w połowie XVIII wieku. Podczas gdy lekarskie i odżywcze właściwości korzenia maca były dobrze znane przez ludzi w regionie Andów od tysięcy lat, dopiero niedawno ludzie w społeczeństwach uprzemysłowionych zaczęli odkrywać prawdziwe korzyści z tej magicznej rośliny.

Poniżej wyjaśnimy czym jest czarna maka, 8 największych korzyści zdrowotnych i odżywczych korzenia maca czarnego, a także różne sposoby spożywania korzeni maca czarnego. Na koniec, proponujemy propozycje dla najlepszych firm oferujących na rynku wysokiej jakości produkty z czarnej macy.

Czarna Maca znana jest jako Lepidium meyenii po łacinie. Jest to bulwa, która pierwotnie była uprawiana na wyżynach Andów w Peru, głównie w pobliżu regionu jeziora Junin. Podczas gdy uprawa ta była dostosowana tylko do chłodniejszych regionów górskich, była przedmiotem handlu w starożytnym Imperium Inków, gdzie ludność autochtoniczna żyła na wyżynach, handlując czarnymi korzeniami maki dla innych nieużytkowanych roślin nizinnych, takich jak kukurydza i chinoa.

Od tysięcy pokoleń ludy andyjskie znają więc liczne korzyści zdrowotne związane z czarną rośliną maca. Podobnie jak duża rzodkiewka czy mała rzepa, owo korzeniowe warzywo też luźno przypomina rodzaj białej marchewki. Małe zielone liście nigdy nie rosną więcej niż 20 cm na powierzchni ziemi, dzięki czemu roślina ta jest wyjątkowa, ponieważ większość wzrostu występuje pod ziemią.

Rzeczywiste korzenie maca, które są jadalną częścią rośliny, różnią się pod względem wielkości i kształtu oraz mogą być kuliste, prostokątne, a nawet trójkątne. Ponadto kolor korzenia może mieć kolor od złotego lub kremowego do ciemniejszych odcieni czerwieni, purpur i czerni. Czarna maka jest zdecydowanie najczęstszą i najbardziej rozpoznawalną przez świat zewnętrzny pod względem korzyści zdrowotnych.

Jakie są dokładnie korzyści zdrowotne, o których Inkowie wiedzieli i co współczesne badania naukowe mówią nam o korzyściach i właściwościach leczniczych tej unikalnej rośliny? Poniżej prezentujemy 8 najważniejszych korzyści zdrowotnych i odżywczych czarnej maky.

Chociaż wiele osób bierze czarne maka za jej właściwości zdrowotne, które omówimy poniżej, jest to w rzeczywistości jeden z najbardziej pożywnych pokarmów na rynku. Jedna uncja czarnego proszku maca daje ponad 130% witaminy C, 4 g białka i 85% dziennego spożycia miedzi. Jest również dobrym źródłem innych niezbędnych witamin i minerałów, takich jak żelazo, potas i mangan.

Udowodniono również, że codzienne spożywanie czarnej maki pobudza pożądanie seksualne zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Zwiększona płodność, która podobno wiąże się z konsumpcją czarnej macy, jest najprawdopodobniej spowodowana zwiększeniem libido, które pochodzi z tej unikalnej rośliny. Jedno z ostatnich badań potwierdziło, że korzeń maca czarnego poprawia popęd płciowy zdrowych mężczyzn w średnim wieku.

Wraz z nasilaniem się popędu płciowego wykazano również, że czarna maca pomaga złagodzić gorsze objawy menopauzy u kobiet. Podczas gdy istnieje kilka objawów związanych z menopauzą, jedno z badań wykazało, że czarna maca jest szczególnie skuteczna w zmniejszaniu gorących błysków i drażliwości w nocy.

Wielu profesjonalnych sportowców, kulturystów i podnośników wagi niedawno zaczęło brać czarne maka suplementy z powodu zwiększonej wytrzymałości, jaką oferuje podczas ekstremalnej aktywności fizycznej. Szczególnie dla pływaków okazało się, że regularne spożywanie czarnej macy pozwala im się wydłużyć i wydłużyć podczas treningu.

Ostatnio wiele napisano o potencjalnych zagrożeniach związanych z nadmiernym stosowaniem ochrony przeciwsłonecznej, które mogą w rzeczywistości obejmować kilka czynników rakotwórczych. Dla osób, które szukają bardziej naturalnej i bezpieczniejszej alternatywy, czarny wyciąg z maki, po nałożeniu na skórę może pomóc chronić organizm przed szkodliwym promieniowaniem UV słońca.

Gruczoł prostaty powoduje u starzejących się mężczyzn różnego rodzaju problemy. Wielu mężczyzn obawia się problemów związanych ze starzeniem się, począwszy od trudności z oddawaniem moczu aż po raka prostaty. Regularne spożywanie czarnej macy może bardzo dobrze pomóc zmniejszyć rozmiar gruczołu krokowego u mężczyzn. Ponieważ większe gruczoły prostaty mogą powodować problemy z oddawaniem moczu i potencjalnie prowadzić do raka, zachęca się do spożywania czarnych maki u starzejących się mężczyzn, nie wspominając już o tym, że może to również pomóc w wywoływaniu nowotworów.

Maca Powder

Zamów dzisiaj i otrzymaj darmową wysyłkę i gwarancję satysfakcji.

50% Tylko dziś!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*